Notícies

 

Experts de més de deu comunitats autònomes i de França van acudir a Palma al primer seminari de LIFE BONELLI. En aquesta trobada es van donar a conèixer les accions ja començades pel primer projecte que intenta recuperar la població espanyola en conjunt d’una de les rapinyaires més amenaçades de la regió mediterrània.

 Neus Lliteras, Directora General de Medi Natural del Govern de les Illes Balears, inaugura a Palma el primer seminari del projecte LIFE BONELLI (foto: Maripau Ruiz)

En els tres dies de seminari, mig centenar d’experts en l’estudi i la conservació de l’àguila cuabarrada van presentar les seves ponències sobre la situació actual de l’espècie en bona part de la península Ibèrica i detallar el resultat de les mesures adoptades en els darrers anys per afrontar les principals amenaces per a aquesta rapinyaire. La informació que s’aportà i els debats que es generaren són de gran utilitat per a l’execució de Life Bonelli, el projecte que per primera vegada emprèn de manera global la recuperació de la població espanyola d’aquesta rapinyaire.

Els assistents, procedents de més de deu comunitats autònomes i de França, van conèixer de primera mà els resultats de les mesures inicials del projecte i van poder comprovar les grans expectatives que ha despertat. A més, la trobada va servir per aprofitar l’experiència acumulada en altres projectes similars que s’han fet amb l’àguila cuabarrada a Espanya, la majoria gràcies també al finançament del programa LIFE de la Unió Europea.

El seminari va ser inaugurat el 12 de desembre per Neus Lliteras, Directora General de Medi Natural del Govern de les Illes Balears, i es va tancar el 14 de desembre amb la celebració del Dia de l’Àguila, esdeveniment que neix en el marc de Life Bonelli, del qual es va celebrar la primera convocatòria al zoològic Natura Parc, a Santa Eugènia (Mallorca). El projecte té un pressupost de dos milions d’euros, dels quals la Unió Europea aporta un 75 %, i un termini d’execució fins al 2017. En aquest temps s’intentarà recuperar la població de l’àguila cuabarrada en els territoris que històricament va ocupar.

L’acció principal és l’alliberament d’exemplars, ja iniciada de manera experimental a les comunitats de Madrid, Navarra i Mallorca (Illes Balears). En una de les zones d’alliberació en aquesta illa, situada al cor de la serra de Tramuntana, s’ha establert una parella formada per exemplars ja reintroduïts. Els assistents al seminari van poder visitar aquesta zona i fins i tot van tenir la sort de poder observar el mascle de la parella.

En el projecte LIFE BONELLI col·laboren com a socis la Junta d’Andalusia, la Comunitat de Madrid, la Diputació Foral d’Àlaba, l’empresa Gestió Ambiental de Navarra (GAN), el Grup de Rehabilitació de la Fauna Autòctona (GREFA), el Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) i l’ONG francesa Lliga per a la Protecció de les Aus (LPO, per les seves sigles en francès).


 

Foto de grup dels participants en el seminari del projecte Life Bonelli, que va tenir lloc a Palma (foto: Maripau Ruiz).

 

Esperit de col·laboració entre els assistents

La població espanyola d’àguila cuabarrada és la més important d’Europa, tot i que no supera el miler de parelles. Segons el Llibre vermell de les aus d’Espanya, l’espècie ha sofert una dràstica disminució en la meitat nord de la península Ibèrica i les seves antigament denses poblacions valencianes i catalanes també han tingut descensos molt acusats, de manera que els únics nuclis estables se situen en les zones d’Andalusia i Extremadura.

En la reunió de Palma es va constatar fins a quin punt la situació actual de l’àguila cuabarrada, que figura com a vulnerable en el Catàleg espanyol d’espècies amenaçades, preocupa els experts que estudien i treballen per conservar-la, ja que no ha experimentat el procés de recuperació poblacional d’altres grans rapinyaires emblemàtiques de la nostra fauna, com l’àguila imperial ibèrica.

Precisament un factor que pot beneficiar molt l’espècie en el moment que més ho necessita és l’esperit de col·laboració i la sintonia pel que fa als objectius que han prevalgut al seminari Life Bonelli, circumstància que han coincidit a destacar tant els organitzadors com els participants d’aquesta trobada.


 

Share

Fullet del projecte

folleto informativo bonelli ico cat

Photo News

lifebonelli newsletter cat