Notícies

 

Quatre polls d'àguila coabarrada van entrar el 29 d'abril al niu artificial (hacking) instal·lat en una de les zones de reintroducció d'aquesta espècie seleccionades a la Serra de Tramuntana (Mallorca). Es tracta de la més recent actuació de LIFE BONELLI, el projecte que aborda per primera vegada de forma global la recuperació de la població espanyola d'aquest rapinyaire, un dels més amenaçats d'Europa, en territoris que històricament va ocupar.

 

 Els quatre polls traslladats a Mallorca, a l'interior del niu artificial (hacking) de la Serra de Tramuntana. Foto: Ernesto Álvarez / GREFA

 

Un operatiu coordinat pel Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de GREFA ha permès el trasllat a Mallorca d'aquests quatre polls d'àguila coabarrada, que romandran al niu artificial durant una primera fase de la reintroducció, en la qual se'ls subministrarà aliment, fins que en el termini de poques setmanes adquireixin la capacitat de vol i en uns tres mesos siguin capaços de valer-se per si mateixos. Personal del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), amb la col·laboració de voluntaris i el suport de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori de les Illes Balears, es faran càrrec d'ells fins a aquest moment.

Mallorca, on l'àguila coabarrada se va extingir fa quatre dècades, és una de les àrees on se centren els treballs de LIFE BONELLI, la principal mesura és l'alliberament d'exemplars, ja iniciada de manera experimental en aquesta illa balear, així com a la Comunitat de Madrid i a Navarra. Gràcies al suport del Govern de les Illes Balears i la col·laboració de Red Eléctrica de España, des de 2011 han estat alliberades gairebé una vintena d'àguiles coabarrada a Mallorca.

 

Un dels polls traslladats a Mallorca, a punt de ser introduït a les instal·lacions del hacking. Foto: Carlota Viada / COFIB.

 

Dues de les quatre aus ara reintroduïdes han estat criades en captivitat en les instal·lacions especialitzades de GREFA, a Majadahonda (Madrid). Les altres dues han estat rescatades del medi natural, procedents de la pròspera població silvestre de l'espècie a Andalusia Oriental (una nascuda a la província d'Almeria i una altra a la de Màlaga) i cedides per la Conselleria de Medi Ambient i Ordenació del Territori de la Junta d'Andalusia. Aquest organisme ha autoritzat que pollastres amb risc de no prosperar -per ser els més petits dels nascuts aquesta temporada a cadascun dels seus respectius nius- s'utilitzin com a contribució solidària per a la creació de noves poblacions de l'espècie, cas de Mallorca, o el reforçament d'altres en estat precari. Agraïm als agents forestals d'aquestes províncies la seva gran ajuda durant d'operació de rescat d'aquests polls.

 

Personal del COFIB subjecta un dels polls per a la seva introducció en el niu artificial de la Serra de Tramuntana. Foto: Ernesto Álvarez / GREFA

 

La zona de reintroducció on han estat traslladades aquestes quatre àguiles de Bonelli està situada al sector meridional de la Serra de Tramuntana, concretament a la Reserva "Puig de Galatzó", una finca privada del terme municipal de Puigpunyent que està recolzat el LIFE BONELLI. Les aus disposen d'emissors GPS, el que permetrà el seguiment dels moviments que facin a partir de l'inici dels seus vols.

En el projecte LIFE BONELLI (LIFE12 NAT/ES/000701) col·laboren com a socis la Junta d'Andalusia, la Comunitat de Madrid, la Diputació Foral d'Àlaba, així com l'empresa Gestió Ambiental de Navarra (Govern de Navarra), el Grup de Rehabilitació de la Fauna autòctona (GREFA), el COFIB (Govern dels Illes Balears) i l'ONG francesa Ligue pour la Protection des Oiseaux (LPO/BirdLife França).

 

Els quatre polls traslladats a Mallorca, a l'interior de les instal·lacions del hacking. Foto: Ernesto Álvarez / GREFA.

 

Share

Fullet del projecte

folleto informativo bonelli ico cat

Photo News

lifebonelli newsletter cat